5 shortcuts naar gezond zomerhaar

5 shortcuts naar gezond zomerhaar

Ons hoor je niet klagen over de temperaturen van de laatste tijd! Lekker een dagje naar het zwembad of vertoeven op het strand en de zon in de zee zien zakken. Je zonnebrand vergeet je niet snel als je je tas inpakt. Want iedereen weet: smeer je je niet in, dan verbrand je. Dat is niet alleen gevaarlijk voor je huid, maar doet ook nog eens vreselijk zeer. Maar sta je er weleens bij stil dat je haar aan dezelfde temperaturen en uv-straling wordt blootgesteld als je huid? Omdat je haar geen pijn kan doen, wordt vaak vergeten dat deze factoren wel degelijk schadelijk zijn voor je haar én haarkleur. Daarom geven wij je vijf tips om je haar(kleur) te beschermen tegen de verzengende hitte van de zomerzon.

Tip 1: Gebruik een leave-in spray

Check even de verpakking voordat je een leave-in spray aanschaft, maar in de meeste goede leave-in sprays zit een SPF-factor (SPF staat voor ‘Sun Protection Filter’) ofwel een uv-filter. Er bestaan zelfs speciale ‘sun sprays’. Dit is dus eigenlijk een zonnebrand voor je haar. Je kunt de leave-in spray zowel op nat als op droog haar aanbrengen. Kam het even door je haar heen voor een optimale bescherming.

Tip 2: Bedek je haar

Ook door je haar te bedekken met bijvoorbeeld een toffe, rieten strandhoed of een leuke sjaal, kun je het beschermen tegen de zon. Omdat uv-straling hier toch nog deels doorheen kan dringen, kun je het best alsnog een leave-in spray gebruiken. Je haar opgestoken of in een knot dragen, helpt ook. Op deze manier zijn in ieder geval de lengten en punten van je haar (de meest gevoelige delen) beschermd tegen de meeste zonnestralen.

Tip 2: Bedek je haar

Tip 3: Prep je haar

Ben jij een echte waterrat? Dan is een leave-in spray niet voldoende. Maak je haar voordat je gaat zwemmen nat met kraanwater en verdeel een intensief voedend masker met SPF-filter door je haar. Draai je haar vervolgens vast in een knot. Wanneer je haar zich al heeft volgezogen met kraanwater en een masker, is er logischerwijs minder ruimte voor chloor of zout zeewater. Beide drogen je haar flink uit en met name chloor kan op blond haar een nare, groenige gloed achterlaten. Als je nu het water induikt, is je haar optimaal beschermd. Zo heb je na een dagje strand niet meer van dat touwerige strandhaar, maar heerlijk zachte, naar masker ruikende lokken! Spoel je haar thuis wel altijd even goed na als je in de zee of een zwembad hebt gezwommen.

Tip 4: Gebruik de juiste shampoo en conditioner

Zeker wanneer je op vakantie gaat en gedurende een langere periode meerdere uren per dag in de zon bent, is het belangrijk om een goede, voedende shampoo en conditioner te gebruiken. Kies op vakantie eerder voor een shampoo en conditioner voor droog en beschadigd haar dan voor een diepreinigende shampoo of een shampoo voor textuur of volume. Shampoos voor droog en beschadigd haar zijn over het algemeen wat zwaarder, waar shampoos voor textuur of volume het haar juist extra uitdrogen. En dat willen we nu juist nét niet.

Tip 4: Gebruik de juiste shampoo en conditioner

Tip 5: Vergeet de kapper niet

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen die je in de zomer treft, is je haar aan het einde van dit seizoen hoogstwaarschijnlijk tóch een stukje lichter, een stukje langer (ja, je haar groeit écht harder in de zomermaanden) en iets droger in de punten. Trakteer je lokken daarom zeker aan het einde van de zomer op een bezoekje aan de kapper. De gespleten punten eraf, een toner over de lichtste lokken en je bent weer good to go!

Door: Marije Stoelhorst (Creative Colour Educator B Academy)

Share This Post

Related Posts

LATEST POSTS