6 absolute don’ts bij steiltanggebruik

6 absolute don’ts bij steiltanggebruik

Als je hem op de juiste wijze gebruikt, is hij je beste vriend, maar als je het niet zo nauw neemt met de regeltjes, is hij je grootste vijand. Jawel: we hebben het over de steiltang. Deze stylingtool kan frizzy hair veranderen in gladde, glanzende lokken die niet zouden misstaan op de rode loper, maar ook het omgekeerde is mogelijk. Als je niet uitkijkt, zit je na overmatig gebruik opgescheept met een bos stro waar geen land mee te bezeilen valt. Dat willen we natuurlijk voorkomen en daarom vertellen we je wat je absoluut níét moet doen als de steiltang tot jouw favoriete haargereedschappen behoort.

Don’t #1: De steiltang op nat haar gebruiken

De steiltang op nat haar gebruiken is not done. Als je een fanatiek steiltanggebruiker bent, kijk je hier hopelijk niet van op. Zelfs als je haar al voor negentig procent droog is, moet je nog even geduld hebben. Nat haar steilen is namelijk net zo slim als met frituurvet op je lichaam in de brandende zon gaan liggen. Als je dacht dat de steiltang je haar tegelijkertijd droog én steil maakt, moeten we je helaas uit die droom helpen. Ook als je een product in je haar hebt aangebracht om het tegen de hitte van de steiltang te beschermen, kun je beter even wachten totdat het weer volledig droog is. Hoor je het sissen, dan weet je dat er iets niet goed gaat.

Don’t #2: Dezelfde pluk meerdere keren steilen

Ook dezelfde pluk meermaals met de steiltang bewerken, is een absolute no go. Ga niet meer dan twee, bij hoge uitzondering drie keer met de steiltang over dezelfde pluk heen. In de meeste gevallen is één keer zelfs al voldoende, zeker wanneer je een steiltang gebruikt die nog niet zo oud is. Bij de nieuwe generatie steiltangen wordt de hitte namelijk gelijkmatig over de platen verdeeld, waardoor het iets langer duurt om een pluk steil te krijgen, maar je wel minder schade toebrengt aan je haar. De steiltang in één langzame, vloeiende beweging over je haar heen halen, zou moeten volstaan.

Don’t #3: De verkeerde temperatuur gebruiken

Hoe verleidelijk het ook is om voor een hoge temperatuur te kiezen, zodat je lekker snel klaar bent: resist the urge. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer je haar te verduren krijgt en hoe groter de kans is dat het (op den duur) beschadigd raakt. Kies ook niet voor een te lage temperatuur, want dan loop je het risico dat je te vaak met de steiltang over je haar heen moet om het gewenste effect te bereiken. Bij een temperatuur tussen de 180 graden (voor dun haar) en 200 graden (voor dik haar) zit je normaal gesproken safe.

Don’t #4: Geen of niet de juiste producten gebruiken

Regel één bij steiltanggebruik: gebruik altijd (!) een heat protector om je haar tegen de hitte van de steiltang te beschermen. Je kunt hiervoor een product gebruiken dat speciaal voor dit doel is ontworpen, zoals de Hairdresser’s Invisible Oil Heat & UV Protective Primer van Bumble and bumble, of een allround product dat je haar ook meteen beschermt, zoals de My Hero Wonder Spray van The Insiders. Gebruik liever geen haarlak, haarspray of andere producten die veel alcohol bevatten, want door de hitte van de steiltang warmt de alcohol op en dit kan je haar beschadigen.

Don’t #5: (Te) snel klaar willen zijn

Zoals we net al zeiden, is het niet aan te raden om de steiltang veelvuldig op dezelfde pluk te gebruiken, maar het tegenovergestelde is ook niet verstandig. Overhaast het steilen van je haar niet, want als je erop bent gebrand snel klaar te zijn en jezelf in sneltreinvaart een weg door je haar baant, is de kans groot dat je ontevreden bent met het eindresultaat en er alsnog een extra keer met de steiltang overheen wilt.

Don’t #6: Beschadigd haar steilen

Het zal je niet verbazen dat het geen goed idee is om haar dat al beschadigd is te lijf te gaan met een steiltang. Hieronder verstaan we bijvoorbeeld gebleekt haar of fijn haar dat al jaren wordt gekleurd. Ook bij krullen is voorzichtigheid geboden, omdat krullend haar van nature al iets droger is dan steil haar. Natuurlijk kun je een heat protector gebruiken, maar ook een product als dit beschermt je haar maar tot op zekere hoogte. Long story short: is je haar al beschadigd? Laat de steiltang dan zo vaak mogelijk links liggen.

Share This Post

Related Posts

LATEST POSTS