7 bad hair habits om zo snel mogelijk afscheid van te nemen

7 bad hair habits om zo snel mogelijk afscheid van te nemen

Klopt: we zitten bijna op de helft van het kalenderjaar, maar het is nooit te laat (of te vroeg) voor goede voornemens! Zeker niet waar het je haar betreft, want het omgooien van je haarroutines vergt misschien wat volharding, maar is over het algemeen minder ingrijpend dan stoppen met – laten we zeggen – roken, kilo’s chocolade naar binnen werken of dag en nacht vlogs kijken. Als jij jezelf stiekem schuldig maakt aan deze 7 haarzondes, is het hoog tijd om die overboord te gooien. Zelfs al is het inmiddels juni. Want: every day is day one!

Haarzonde 1: Van boven naar beneden borstelen

Het lijkt zo voor de hand liggend, maar je haar vindt het allesbehalve prettig: van boven naar beneden borstelen. Als je bovenaan begint met borstelen, kam je eventuele klitten als het ware naar elkaar toe, waardoor deze zich opstapelen en je beduidend verder van huis bent dan wanneer je onderaan begint met borstelen. Door je haar in etappes van beneden naar boven te borstelen, voorkom je dat het afbreekt (of in touw verandert) en bespaar je ook je hoofdhuid de nodige ellende. Kleine moeite, groot resultaat!

Prinses Jasmine

Haarzonde 2: Te vaak (en te heet) je haar wassen

Aan deze haarzonde maken velen van ons zich schuldig: je haar te vaak en op een te hoge temperatuur wassen. Shampoo is nodig om korte metten te maken met overtollig talg, productresten en andere viezigheid, maar als je het te vaak gebruikt, verwijdert het ook de natuurlijke oliën die je haar en hoofdhuid beschermen. Probeer eens een wasbeurt (of twee) over te slaan en wacht af hoe je haar daarop reageert. Was je haar ook niet te heet, want dit droogt het uit en zorgt ervoor dat de haarschubben open blijven staan, waardoor het er dof en pluizig uitziet. Gebruik in plaats daarvan lauwwarm water om het te wassen en spoel het aan het einde van je douchebeurt na met koud water om je haarschubben te laten sluiten.

Haarzonde 3: Niet te lief zijn voor je natte haar

Als je haar nat is, is het op zijn kwetsbaarst: het beschadigt en breekt een stuk sneller dan anders en heeft de neiging in een ontembare pluizenbos te veranderen als je het ook maar iets te hardhandig te lijf gaat. Voorzichtigheid is dus geboden als je uit de douche, de zee of het zwembad stapt. Wrijf het niet als een bezetene droog met een handdoek en laat ook de föhn nog maar even liggen totdat je haar voor ten minste vijftig tot zestig procent droog is. Het zal je niet verbazen dat nat haar borstelen ook geen goed idee is. Ben je laat en heb je geen andere keuze? Gebruik dan in ieder geval een grove kam of een antiklitborstel om de schade tot een minimum te beperken.

Haarzonde 4: Te vaak styling tools gebruiken

… en dan ook nog eens zonder je haar tegen de hitte van je föhn, krultang of stijltang te beschermen met behulp van een heat protector. Foei! Net als heet water drogen styling tools die gebruikmaken van warmte je haar uit, dus je kunt je voorstellen dat je weelderige haardos op een gegeven moment niet meer zo weelderig oogt als je jouw lokken hier dagelijks aan blootstelt. Beperk je gebruik van styling tools tot een maximum van twee à drie keer per week en gun je haar tussendoor de broodnodige rust, bijvoorbeeld door het aan de lucht te laten drogen.

Haarzonde 5: Je haar te strak naar achteren dragen

Toegegeven: je haar in een knot, staart of vlecht dragen, is praktisch, maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet de beste optie voor je haar zelf. Elastiekjes kunnen er namelijk voor zorgen dat je haar beschadigd raakt of zelfs helemaal afbreekt, met name als ze te strak zitten. Gebruik daarom nooit elastiekjes met metalen onderdelen en probeer variatie aan te brengen in de hoogte van je knot, staart of vlecht, zodat je niet voortdurend hetzelfde gedeelte van je haar belast. Draag je haar als het even kan niet altijd vast en gooi het af en toe lekker los.

Haarzonde 6: Zonnen en zwemmen zonder bescherming

Bescherm je haar ook als je gaat zonnen of een duik neemt in de zee of het zwembad. UV-straling heeft een vergelijkbaar effect op je haar als blondeermiddel en maakt het dus niet alleen lichter (hello natural highlights!), maar droogt het ook uit. Gebruik daarom bij voorkeur een haarspray of ander haarproduct met UV-bescherming en verzorg je haar in de lente en zomer extra goed, bijvoorbeeld met de Bond Therapy Weekly Treatment van The Insiders. Maak je haar voordat je gaat zwemmen altijd nat met kraanwater, zodat het zich hiermee volzuigt en het zout uit de zee of het chloor uit het zwembad geen kans meer heeft om erin door te dringen. Lees dit artikel voor meer tips om je haar in de zomer te beschermen.

Haarzonde 7: Je bezoekje aan de kapper te lang uitstellen

We all know the feeling: als je je haar wilt laten groeien, is het behoorlijk verleidelijk om je volgende kappersafspraak nog een paar weken uit te stellen. Of een maand. Of drie. Of het ook verstandig is? Helaas niet. Het voelt misschien tegenstrijdig om een bezoekje aan de kapper te brengen als je je zinnen hebt gezet op het haar van Rapunzel, maar het tegendeel is waar. Want: hoe langer je de kapper ontwijkt, hoe meer gespleten punten je krijgt en hoe verder deze splijten. Ons advies? Laat je haar in ieder geval eens in de acht tot twaalf weken bijpunten. Ja, óók (en vooral!) als je haar tot over je billen wilt. Guilty? Maak dan snel een afspraak in een van onze salons.

Lang haar
Share This Post

Related Posts

LATEST POSTS