8 tips voor lang en gezond haar

Lang haar

Droom jij ook van gezonde, lange lokken, maar werkt je haar niet echt mee? Helaas is er geen wondermiddel waar je haar sneller van gaat groeien, maar wij hebben wél de acht gouden tips om het in ieder geval een duwtje in de goede richting te geven.

Tip 1: Geef je haar de tijd

Gemiddeld groeit je haar ongeveer één centimeter per maand, maar dit lukt alleen als het gezond is en als je geen gespleten haarpunten hebt. Verzorg het dus zo goed mogelijk en onthoud: geduld is een schone zaak!

Tip 2: Was je haar niet te vaak

Als je je haar elke dag (of zelfs om de dag) wast, heb je sneller kans op haarbreuk. Bovendien was je dan ook de natuurlijke oliën uit je haar, die je juist nodig hebt om het er zacht en gezond uit te laten zien. Streef ernaar om maximaal twee à drie keer per week je haar te wassen, om de natuurlijke haaroliën optimaal te benutten en haarbreuk te voorkomen.

Tip 3: Kam voorzichtig

Je haar te vaak kammen, kan schadelijk zijn, vooral als het nat is. Nat haar breekt sneller af en splijt sneller, wat natuurlijk niet de bedoeling is als je lang en gezond haar wilt. Als je het kamt, let er dan op dat je van beneden naar boven kamt. Dit zorgt voor minder grote klitten en resulteert in minder haarverlies.

Tip 4: Ga niet met nat haar slapen

Slapen met natte haren is geen goed idee. Niet omdat men zegt dat je er verkouden van kunt worden, maar omdat het haarbreuk en haaruitval kan veroorzaken. Bovendien droogt je haar op deze manier niet geleidelijk op en is de kans op een bad hair day groter. Zorg er dus altijd voor dat je haar droog is voordat je gaat slapen.

Tip 5: Slaap op een satijnen of zijden kussensloop

Een satijnen of zijden kussensloop heeft een zacht oppervlak, waardoor er minder kans is op wrijving. Hierdoor breekt je haar minder snel af en heb je minder last van klitten in de ochtend. Reden te meer om je katoenen kussensloop te vervangen!

Tip 6: Sla je kappersbezoek niet over

Geloof het of niet, maar als je lang en gezond haar wilt, kun je het best wél af en toe naar de kapper gaan. Over het algemeen wordt aangeraden om elke zes tot acht weken naar de kapper te gaan, maar dit is natuurlijk best vaak als je je haar wilt laten groeien. De ideale frequentie hangt van je haarstructuur af, maar zorg er in ieder geval voor dat je eens in de twee tot drie maanden naar de kapper gaat, zodat je geen last hebt van droge en gespleten haarpunten.

Tip 7: Gebruik af en toe een haarmasker

Om je haar tussen de knipbeurten door goed te verzorgen, kun je één keer per week een haarmasker aanbrengen. Dit is vooral nodig bij haar vanaf schouderlengte, aangezien dit haar al een paar jaar oud is. Breng een vochtinbrengend masker of olie aan op handdoekdroog haar, voordat je gaat slapen. Laat het de hele nacht inwerken en spoel het vervolgens uit onder de douche. Was je haar met shampoo, zodat alle oliën in je haar worden gesloten.

Tip 8: Vermijd hitte

Hete tangen zijn funest als je je haar wilt laten groeien. Hitte is erg schadelijk voor je haar en zorgt ervoor dat het afbreekt. Als je toch een hete tang wilt gebruiken, zorg er dan voor dat je je haar goed beschermt. Gebruik een beschermende spray of crème en zet je tang op een lage stand. Af en toe steilen of krullen kan prima als je je haar goed beschermt, maar doe het zeker niet elke dag!

Share This Post

Related Posts

LATEST POSTS