Dit moet je weten over SLS en SLES

Wat zijn SLS en SLES?

Iedereen heeft er een mening over: SLS en SLES in shampoos en conditioners. Maar wat zijn sulfaten nu eigenlijk precies? Zou je ze moeten vermijden en zo ja, waarom?

Wat zijn sulfaten?

Sulfaten zijn wasactieve stoffen (surfactanten) die een reinigende, schuimende werking hebben op de (hoofd)huid, vandaar dat ze vaak te vinden zijn in shampoos. De meest gebruikte zijn sodium lauryl sulphate en sodium laureth sulphate. Met ‘sulfaatvrij’ worden in de regel dan ook deze twee sulfaten bedoeld. Eigenlijk is het jammer dat ze daarmee over één kam worden geschoren, want dat is niet helemaal terecht.

Lauryl versus laureth

De laatste tijd wordt het sulfaten verweten dat ze te grondig zouden reinigen, waardoor ze behalve vet en vuil ook het natuurlijke huidvet oplossen. In het geval van shampoos zou dat een droge, geïrriteerde hoofdhuid opleveren. Dit kan eigenlijk alleen maar gebeuren bij sodium lauryl sulphate (SLS). Sodium laureth sulphate (SLES) werkt stukken minder irriterend; de meeste mensen ondervinden er helemaal geen hinder van. 
Of een shampoo met sulfaten daadwerkelijk irriteert, hangt af van de concentratie en of er terugvettende oliën aan zijn toegevoegd. De meeste professionele haarproducten bevatten terugvettende oliën.

Voelt je hoofdhuid strak aan na het wassen? Dan is dat een teken dat het product te heftig voor je is. Zolang je echter geen last hebt van een droge, trekkerige of jeukende hoofdhuid, kun je met een gerust hart een shampoo met sodium laureth sulphate blijven gebruiken. Dit sulfaat geeft weinig kans op irritatie, maar rekent wel goed af met talg en vuil, zoals restjes stylingproduct. Besluit je (eventueel tijdelijk) over te schakelen naar een sulfaatvrije shampoo, let er dan op of sulfaten niet gewoon vervangen zijn door alcohol. Dat gebeurt regelmatig en doet je huid en haar natuurlijk helemaal weinig goeds!

Good to know

Alle shampoos die wij in onze salons verkopen, bevatten alleen het mildere sodium laureth sulphate en geen sodium lauryl sulphate. Aan professionele shampoos worden bovendien veel verzorgende, voedende ingrediënten toegevoegd, waardoor het haar, de hoofdhuid en een eventuele kleuring er juist van profiteren.

Share This Post

Related Posts

LATEST POSTS