Expert tip: Dit kun je doen tegen haaruitval

Het is een probleem waar veel mensen rond deze tijd van het jaar mee kampen, maar dat ook andere oorzaken kan hebben dan de wisseling van seizoenen: haaruitval. Maar kun je er iets aan kunt doen en zo ja, wat?

Kun je iets doen aan haaruitval?

“Haaruitval is heel vervelend, maar eigenlijk heb je er bijna geen invloed op. Bovendien is de oorzaak vaak moeilijk te achterhalen. Gemiddeld verlies je zo’n honderd haren per dag. Dat is heel normaal en aangezien er dagelijks ook ongeveer honderd haren bij groeien, heeft dit geen zichtbare gevolgen.”

Hoe komt het dat de een hier meer last van heeft dan de ander?

“Meestal is haaruitval genetisch bepaald. We hebben het dan over androgenetische haaruitval. Dit ontstaat door mannelijke hormonen en komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor, maar bij vrouwen in lichtere mate.”

Hoe kan haaruitval nog meer ontstaan?

“Haaruitval wordt veroorzaakt van binnenuit en niet door invloeden van buitenaf. Stress en voeding kunnen hier ook een rol bij spelen. Als je op dieet bent, kun je last krijgen van haaruitval als je te weinig voedingsstoffen en vitaminen binnenkrijgt. Om dit tekort aan te vullen, kun je een vitamine B-complex slikken. B-vitamines zijn belangrijk voor de groei van het haar. Ook het gebruik van medicijnen kan als bijwerking haaruitval veroorzaken. Als je plotseling last krijgt van haaruitval, kan dat duiden op een onderliggende aandoening. Het is raadzaam om dan bij de dokter langs te gaan.”

Hoe kun je je haar het best verzorgen als je last hebt van haaruitval?

“Als je te maken hebt met haaruitval, is het belangrijk je haar regelmatig te laten knippen – ongeveer eens in de zes weken – zodat het gezond blijft en er voller uitziet. Verder is het belangrijk het goed te verzorgen met milde producten die afgestemd zijn op jouw haartype. Af en toe een goede hoofdhuidmassage is ook aan te raden voor de doorbloeding van de hoofdhuid, want dit stimuleert de celdeling.”

 
Previous
Previous

Trend alert: 70’s pony

Next
Next

7 tips voor mooie, gezonde krullen