FAQ: Frizzy hair

Expert tip: Frizzy hair

Kom jij thuis overal rondslingerende haren tegen, ben je slachtoffer van ‘blondeermoe’ haar of heeft jouw kapsel een wel héél sterk eigen willetje? Bij Salon B weten als de besten hoe je afrekent met deze én andere haarproblemen. Deze keer antwoord op de vraag: wat kun je doen tegen frizzy hair ofwel pluizend haar?

Op het moment van schrijven staat de zon hoog aan een strakblauwe hemel en is het moeilijk te geloven dat het over een paar dagen officieel herfst is. Voordat je het weet, zijn de zomerse temperaturen verleden tijd en doe je een vreugdedansje bij tien graden of meer. Guur herfstweer gaat vaak gepaard met mist en een hoge luchtvochtigheid. We hoeven je vast niet te vertellen dat je je haar daarmee geen plezier doet. Daarom vertellen we je alles over frizz en hoe je dit kunt bestrijden.

Hoe ontstaat frizzy hair?

Frizzy hair ontstaat wanneer de vochtbalans van je haar niet op peil is. Het afnemen van het vochtgehalte in je haar kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld het gebruik van stylingtools zoals een föhn, krultang of steiltang of het té vaak of té heet wassen van je haar. Hierdoor wordt je haar droger en is het sneller geneigd te gaan pluizen.

Welke haartypen zijn het gevoeligst voor frizzy hair en hoe komt dat?

“Vooral krullend en golvend haar zijn gevoelig voor frizz. Van nature zijn deze haartypen al wat droger, wat ze gevoeliger maakt voor vocht van buitenaf. Mensen met krullend haar hebben een gebogen haarzakje. Hierdoor kunnen de natuurlijke haaroliën niet gelijkmatig over het haar worden verdeeld, met als gevolg dat het haar niet optimaal wordt gevoed.”

Kun je frizzy hair voorkomen en zo ja, hoe?

Je kunt frizzy hair niet altijd volledig voorkomen, maar er bestaan verschillende tricks om de frizz zoveel mogelijk tegen te gaan. Natuurlijk kun je je haar niet meer te vaak of met te warm water wassen, maar je kunt ook gebruikmaken van producten om pluizend haar te voorkomen. Het begint al bij de producten waarmee je je haar wast. Was je haar met een sterk voedende, hydraterende shampoo, het liefst op natuurlijke basis. Een goed voorbeeld hiervan is de Guardian Mineral Shampoo van The Insiders. Deze shampoo zit boordevol mineralen. Hij stimuleert, hydrateert en beschermt de hoofdhuid en het haar. Voor de curlies onder ons heeft The Insiders een speciale lijn ontwikkeld, die aansluit bij de wensen van krullend haar. De diep hydraterende shampoo en conditioner uit deze lijn herstellen de haarkwaliteit, terwijl de krul door de lichtgewicht formule wordt geactiveerd.

Anti-frizz stylingproducten…

… om in nat haar te gebruiken.

My Hero Wonder Spray: Geeft je haar een perfecte verzorging en basis. Bevat onder andere een heat protector en uv-filter.

’76 Grooming Cream: Defrizz your hair! Deze crème is goed voor alle haartypen en is ook te gebruiken als finishing in droog haar. Gebruik kleine hoeveelheden!

Velvetine Styling Cream: Dé crème voor krullend haar. Deze crème is lichtgewicht, wat ervoor zorgt dat je krul zacht en veerkrachtig blijft.

Hoe kun je je haar behandelen als het al pluist?

Kies voor een product dat in droog haar gebruikt kan worden, zoals een verzorgende olie die diep in het haar trekt en een beschermende laag achterlaat aan de oppervlakte of een kleine hoeveelheid ’76 Grooming Cream van The Insiders. Bij een hoge luchtvochtigheid kan een zachte, uitkambare lak met weinig alcohol ook wonderen doen.

Wat moet je vooral niet doen als je last hebt van pluizend haar?

Was je haar niet te vaak of te heet en vermijd producten met een hoog alcoholpercentage. Kies als het even kan voor producten zonder alcohol of met een laag alcoholpercentage. Alcohol droogt het haar uit en verslechtert de haarkwaliteit op lange termijn. Gebruik ook nooit stylingtools zonder je haar te beschermen met een product dat een heat protector bevat. En tot slot: vergeet nooit een conditioner te gebruiken! Met een shampoo open je de haarschubben, zodat het haar goed kan worden gereinigd. Door daarna een conditioner te gebruiken in de lengtes en punten, kunnen de haarschubben zich weer sluiten. Dit maakt je haar al iets minder kwetsbaar.

Share This Post

Related Posts

LATEST POSTS