Financiële ondersteuning aanvragen als zzp-kapper

Financiële ondersteuning aanvragen als zzp-kapper

De kogel is (eindelijk) door de kerk: maandag adviseerde de overheid kapsalons om de deuren in ieder geval tot 6 april te sluiten. Bij Salon B hebben we vorige week maandag al besloten om al onze salons tijdelijk te sluiten en hoewel dat geen makkelijke beslissing was om te nemen, zijn we nog altijd blij dat we dit hebben gedaan. Zoals je misschien weet, zijn de meeste haarstylisten die bij Salon B werken zelfstandig ondernemer. Hen hebben we inmiddels op weg geholpen bij het aanvragen van financiële ondersteuning, maar het viel ons op dat er bij andere zzp-kappers behoorlijk wat onduidelijkheid bestaat over de regelingen die de overheid voor zzp’ers heeft getroffen. Om ook hen in deze onzekere tijd een handje te helpen, delen we onze bevindingen.

Wat voor financiële ondersteuning kan ik aanvragen?

Als zzp-kapper kun je twee verschillende vormen van financiële ondersteuning aanvragen: in de vorm van een uitkering voor levensonderhoud en/of in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal. De uitkering voor levensonderhoud vult je inkomen aan tot het minimumloon. Je kunt een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen als je in de problemen komt met de rekeningen die je nog moet betalen. Hieronder delen we de belangrijkste punten van beide vormen van financiële ondersteuning met je, die deel uitmaken van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (ofwel Tozo). Deze nieuwe regeling is in het leven geroepen om zzp’ers die door de coronacrisis in zwaar weer terecht zijn gekomen uit de brand te helpen.

 Normaal gesproken vindt er een zogenaamde ‘toets op levensvatbaarheid’ plaats, maar deze wordt nu achterwege gelaten. Daardoor kan je aanvraag snel in behandeling worden genomen.
 Wil je een uitkering voor levensonderhoud (ofwel inkomensondersteuning) aanvragen? Dan ontvang je dit binnen 4 weken voor een periode van maximaal 3 maanden. In sommige gevallen kun je een voorschot ontvangen. De inkomensondersteuning bedraagt maximaal ongeveer € 1.500,- netto per maand. Dit bedrag hoef je niet terug te betalen.
 Wil je een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen? Ook dan wordt je aanvraag sneller dan anders in behandeling genomen. Deze lening bedraagt maximaal € 10.157,- en de rente die je hierover moet betalen, is lager dan gewoonlijk. Mocht je deze lening niet meteen kunnen aflossen, dan kun je hier uitstel voor aanvragen.
 Tijdelijk vindt er ook geen vermogens- of partnertoets plaats. Dit wil zeggen dat er niet naar de hoogte van je eigen vermogen of het inkomen van je partner wordt gekeken.

Hoe kan ik financiële ondersteuning aanvragen?

Helaas gaat het aanvragen van financiële ondersteuning per gemeente anders in zijn werk. Daarom kunnen we je geen algemene richtlijnen meegeven. Inmiddels hebben een aantal gemeenten al instructies voor het aanvragen van een uitkering voor levensonderhoud op hun website gepubliceerd. Check de website van jouw gemeente dus om erachter te komen of hier al iets over naar buiten is gebracht. Kun je nog niets vinden? Houd de website van je gemeente de komende dagen dan goed in de gaten.

Ben je klaar om jouw aanvraag in te dienen? Volg de instructies van jouw gemeente dan op. Houd in ieder geval de volgende informatie bij de hand…

 BSN
 Identiteitsbewijs (ID of paspoort)
 KVK-nummer
 Btw-nummer

Wil je meer weten over de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers? Neem dan een kijkje op de website van de overheid.

Als haarstylist aan de slag bij Salon B

Lijkt het je leuk om als haarstylist aan de slag te gaan bij Salon B (als zzp’er of in loondienst) zodra de storm rond het coronavirus is gaan liggen? Check onze openstaande vacatures dan hier.

Share This Post

Related Posts

LATEST POSTS