Grijs haar: alle feiten op een rij

Grijs haar

Ouch! Je hebt zojuist je eerste grijze haar gespot. Moet je hem eruit trekken of loop je dan het risico dat je er twee voor terugkrijgt? Wij zetten alle feiten over grijs haar voor je op een rij.

Feit 1

In feite is elke haar in de basis grijs. Omdat haar pigment heeft, zie je dit niet. Wanneer het pigment – ook wel melanine genoemd – afneemt, krijg je grijze haren te zien.

Feit 2

De leeftijd waarop je grijs wordt, is voor een groot deel erfelijk bepaald. Ook ras speelt hierbij een rol. Een blank persoon wordt sneller grijs dan een Aziatisch of donker persoon.

Feit 3

Door roken word je echt sneller grijs. Dat komt doordat roken de pigmentproductie remt. Dit geldt overigens ook voor mensen die regelmatig ‘meeroken’.

Feit 4

Er is geen duidelijk antwoord op de vraag of stress grijs haar veroorzaakt. Het ene onderzoek zegt van wel, het andere zegt van niet. Natuurlijk is stress sowieso niet goed, dus probeer het zoveel mogelijk te vermijden.

Feit 5

Een teveel aan haarverf of een overschot aan zonlicht maakt je haar dan weer niet grijs.

Feit 6

Lichaamshaar kan ook grijs worden. Het groeitempo hiervan ligt alleen anders. Dat is ook de reden dat sommige mannen wel grijze haren in hun baard hebben, maar nog niet in het haar op hun hoofd.

Feit 7

Een grijze haar eruit trekken, zorgt er niet voor dat je er meerdere grijze haren voor terugkrijgt. Per haarzakje groeit er maximaal één haar terug. Wel kan het lijken alsof je er meerdere grijzen haren voor terugkrijgt, omdat de rest van je haar natuurlijk ook blijft doorgroeien.

Feit 8

Wanneer je een tekort hebt aan de vitamine B12, kan dit grijs haar veroorzaken. Eet dus genoeg dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis en eieren om grijze haren tegen te gaan. Eet je vegetarisch? Slik dan B12-supplementen.

Feit 9

Een andere voedingsstof die helpt om grijs haar tegen te gaan, is koper. Deze stof bevordert de productie van melanine en zit onder andere in chocolade, linzen en champignons. Ook de vitamines C, A en E helpen je bij het bestrijden van grijze haren.

Share This Post

Related Posts

LATEST POSTS