Haarborstels 101: Alles wat je moet weten over borstels

Haarborstels

Een goede haarborstel draagt bij aan gezond, glanzend haar en is je investering meer dan waard, maar een verkeerde keuze, verkeerd gebruik of een borstel van slechte kwaliteit kan je haar juist erg beschadigen. Heb je geen idee wat je nodig hebt? Wij vertellen je alles wat je moet weten voordat je er eentje aanschaft.

Soorten haren en pennen

  • Metalen pennen: Metalen pennen worden veel gebruikt en zijn goed voor het ontklitten van je haar. Maar pas op, want ze kunnen je haar ook beschadigen. Wees er dus voorzichtig mee.
  • Rubberen pennen: Rubberen pennen worden gebruikt voor massageborstels. Deze flexibele pennen zijn zacht voor het haar en masseren je hoofdhuid. Ze zijn niet geschikt voor haar dat snel klit.
  • Natuurlijk haar: Natuurlijk haar is beter voor je haar, omdat het minder wrijving veroorzaakt, waardoor je minder risico loopt op beschadiging. Varkenshaar wordt het meest gebruikt en is heel geschikt om de natuurlijke olie (talg) van je hoofdhuid te verdelen naar de lager gelegen gebieden van je haar. Juist de lagere en vaak drogere delen van je haar hebben deze goede haarvetten nodig, zodat de vochtbalans wordt behouden. Daarnaast sluit natuurlijk haar de haarschubben, waardoor je haar gaat glanzen.
  • Synthetisch haar: Meestal wordt nylon gebruikt. Een voordeel is dat deze haren lang meegaan, maar er is veel kwaliteitsverschil tussen de borstels. Vaak hebben de goedkope borstels haren die niet flexibel genoeg zijn, waardoor het haar kan worden beschadigd.

Welke haren of pennen kies ik?

Ik heb fijn haar

Als je fijn haar hebt, is een borstel met natuurlijk everzwijnhaar vaak de beste keuze.

Ik heb dik/stug haar

Heb je dik of stug haar, dan kun je juist het best kiezen voor een haarborstel met nylon of andere synthetische pennen. Deze borstels kunnen dik, langer haar beter ontklitten door de wat dikkere pennen.

Typen haarborstels

Pneumatische borstel

Een pneumatische borstel (ook wel ‘flat brush’ genoemd) volgt automatisch de contouren van de schedel en regelt via de ademende gaatjes in het rubber de druk op je hoofdhuid. Deze massage stimuleert de doorbloeding van de hoofdhuid en verspreidt de natuurlijke oliën in het haar van de wortel tot de punten. Vaak is de borstel ovaal van vorm. De haartjes/pennen zitten vast aan een rubberen kussen. Dit zorgt ervoor dat de haren meebewegen tijdens het borstelen en er minder aan wordt getrokken. Ook zorgt het kussen voor minder wrijving, waardoor je minder snel statisch haar hebt.

Een goede borstel is bijvoorbeeld de Flat Brush van The Insiders. Deze heeft een mix van synthetische borstelharen en everzwijnhaar. Hierdoor is het de perfecte borstel voor zowel dik als dun haar. Je kunt met de Flat Brush volume creëren of je haar juist stijl föhnen. Nog een plus: na het borstelen is je haar zijdezacht en glanzend. De borstel is te koop in de salons en in de Salon B-webshop.

Flat Brush The Insiders
Paul Mitchell United in Pink Paddle Brush

Paddle brush

De paddle brush is te herkennen aan het grote, vierkante oppervlak en is vaak voorzien van nylonpennen, maar soms worden ook everzwijnharen gebruikt. Paddle brushes worden met name gebruikt om langer haar te ontklitten of om het glad of stijl te maken (in combinatie met de föhn). Deze borstel is geschikt voor dikker haar dat redelijk lang is. De pennen of haren zitten, net als bij de flat brush, vast aan een rubberen kussen.

Ronde borstel

De ronde borstel is ideaal om te gebruiken bij het föhnen en stylen van je haar. Gebruik de borstel wanneer je haar nog vochtig is voor het meest gladde en gepolijste resultaat. Een ronde borstel is ook geweldig om extra volume in je haar te creëren.

Ronde borstels zijn er in allerlei soorten en maten. Ronde borstels met een kleinere diameter zijn het meest geschikt voor kort haar en geven een wat stevigere krul. Krulborstels met een grotere diameter zijn meer geschikt voor halflang en lang haar en geven meer slag en volume. Ook wordt dit formaat borstel gebruikt bij een boblijn.

Thermal Copper Brush Large The Insiders

Welke ronde borstel kies ik?

Keramisch

Voor het snel drogen van je haar kun je het best een keramische ronde borstel gebruiken. Deze heeft vaak gaten in het midden, waardoor het haar snel droog kan worden geföhnd. Zorg er wel voor dat je haar handdoekdroog is. Het metaal wordt heet door de hitte van een föhn en daardoor kan je haar sneller beschadigen.

Hout

Een houten ronde borstel is lichter en daardoor vaak makkelijker om te gebruiken tijdens het föhnen.

Tangle Teezer

Detangler

De detangler is speciaal ontwikkeld om klitten gemakkelijk uit je haar te borstelen. De borstel is zo ontworpen dat hij niet aan je haar trekt en makkelijk door je haar glijdt (ideaal voor kinderen!). Hierdoor krijg je minimale schade aan je haar wanneer je klitten eruit borstelt. Het resultaat: zacht en glad haar zonder klitten. Het schoonmaken van de borstel is ook een eitje, omdat de borstel van plastic is.

Tip

Met de detangler kun je ook je conditioner gemakkelijk en gelijkmatig verdelen over het haar.

Teasing comb (toupeerborstel)

De teasing comb is het tegenovergestelde van de detangler: een borstel die speciaal ontwikkeld is om het haar te touperen. De borstel zorgt voor volume en geeft het haar een volle uitstraling.

Paul Mitchell Pardon My French Teasing Brush
Grove kam

Grove kam

Ideaal voor nat haar! Wanneer je haar nat is, verliest het zijn elasticiteit en is het extra kwetsbaar. De grove kam heeft, zoals de naam al zegt, veel ruimte tussen de tanden zitten, waardoor je haar minder wordt belast en je er makkelijker doorheen komt als het nat is.

Tip

Borstel bij voorkeur als je haren droog zijn. Wanneer je van boven naar beneden borstelt of kamt, ontstaan klitten, waarbij je je haren lostrekt en beschadigt. Begin daarom altijd met borstelen of kammen onderin je haar en haal de borstel niet in één keer door je haar.

Share This Post

Related Posts

LATEST POSTS