Interview met haarstylist Anne: zzp-kapper bij Salon B

 

Salon B haarstylist Anne Kastelijn deelt haar ervaringen als zzp-kapper bij Salon B: "Je staat er nooit alleen voor"

Anne (29) werkt inmiddels vijf jaar bij Salon B in Utrecht en is al twaalf jaar kapper. Wat haar naar Salon B trok? "Heel eerlijk: het salaris in loondienst was gewoon laag. Ik wilde meer verdienen, maar ook meer vrijheid. Toen ben ik naar een infoavond gegaan en raakte ik direct enthousiast."

 

Van try-out naar maatwerk
Salon B Utrecht is inmiddels de enige vestiging, en dat maakt het team hecht en de begeleiding persoonlijk. Nieuwe kappers starten met een try-out waarin gekeken wordt naar waar jij staat in je vak. Vanuit daar wordt een maatwerkprogramma opgesteld: wat heb jij vaktechnisch nog nodig, en wat vraagt het ondernemerschap van je? Je krijgt ondersteuning in alle facetten van het werk als zelfstandig kapper binnen een team. Anne: “Het mooie aan Salon B is dat je als kapper echt een ondernemer bent, maar nooit in je eentje. Je leert het systeem kennen, kijkt mee, krijgt begeleiding én de ruimte om je eigen draai te vinden.”

Iedereen start anders, legt Anne uit. “Bij de één ligt de nadruk op technische training, bij de ander meer op het ondernemerschap: hoe je omgaat met je boekingen, je prijsbeleid, je communicatie. Je wordt gecoacht op wat jij nodig hebt. En dat stopt niet na je eerste maand. Er is altijd ruimte voor ontwikkeling.”

Zelfkennis en eigenaarschap
Anne benadrukt hoe belangrijk het is om jezelf te kennen als je bij Salon B werkt. "Je komt jezelf tegen, in positieve en minder makkelijke dingen. Je moet leren je grenzen aan te geven, je eigen agenda in te richten en verantwoordelijkheid te nemen voor je werk, je klant en je energie."

Ook bij tegenslag biedt het concept van Salon B ruimte: "Toen ik een pittig jaar had, heb ik bewust extra vakanties ingepland. Die vrijheid om op jezelf te letten is zó waardevol."

Financiële vrijheid én verantwoordelijkheid
Op de vraag of ze tevreden is over haar inkomen, is Anne duidelijk: "Absoluut. Zelfs in een mindere maand verdien ik meer dan in loondienst. En als ik weet dat ik op vakantie wil of wat extra wil verdienen, dan werk ik gewoon een paar uur meer. Alles wat je extra doet zie je direct terug, er zit niemand meer tussen."

Persoonlijke en vaktechnische groei
Bij Salon B staat ontwikkeling centraal. "We blijven leren, trainen en van elkaar overleggen. Iedereen heeft zijn eigen talenten, en die benutten we. En we helpen elkaar, altijd." Anne noemt ook het belang van goede communicatie: "Een goed adviesgesprek aan het begin voorkomt gedoe later. We leren daar transparant in te zijn."

Werkplezier in de praktijk
“Mijn ideale dag?” Anne lacht. “Een volle agenda met vaste klanten die je al jaren kent, tussendoor even koffie met collega’s en dan in de zon naar huis fietsen. Die kleine dingen maken mijn werk zó fijn. Dat je niet alleen goed werk levert, maar ook plezier maakt met elkaar."

Een teamgevoel in een ondernemend model
Wie denkt dat je door het ondernemerschap vooral individueel werkt, heeft het mis. “Salon B voelt echt als een team. We helpen elkaar, overleggen, kijken mee bij een kleuring. Laatst zei een klant nog: ‘Wat hebben jullie het leuk met elkaar!’ Jullie kijken ook met elkaar mee hoe het gaat, je voelt de betrokkenheid.”

Anne’s boodschap aan twijfelende kappers
"Als je een zelfbewuste kapper bent die weet wat je in huis hebt en eigenaarschap wil nemen, dan ben je bij Salon B aan het juiste adres. Je krijgt de vrijheid van het ondernemerschap met het vangnet van een team. Je leert jezelf kennen, groeit, verdient goed, en je staat er nooit alleen voor."

 

Salon B zoekt nieuwe collega’s 

Ben jij kapper en klaar voor vrijheid, ondernemerschap én een warm team? Kom kennismaken! Bekijk de vacaturepagina: Salon B vacature ZZP kapper >>

 
 
Previous
Previous

Interview met haarstylist Rowen, terug in het vak bij Salon B

Next
Next

Wat betekent het om als ZZP kapper te werken?