How to: Je haar borstelen (the right way!)

Haar borstelen

Een artikel met tips voor het borstelen van je haar? Jazeker, want deze o zo gewone handeling, die voor de meesten van ons dagelijkse kost is, wordt vaker fout uitgevoerd dan je denkt. We borstelen ons met zijn allen een slag in de rondte, dus dan kunnen we het maar beter op de juiste manier doen. Neem je het met borstelen niet zo nauw, dan kan dit je haar flink beschadigen. Vooral als je krullen, fijn haar of anderszins kwetsbaar haar hebt, is het oppassen geblazen. Waarop je moet letten? Wij vertellen het je.

Tip 1: Borstel je haar liever niet als het nat is

Klopt: door je haar te borstelen terwijl je onder de douche staat, kun je een paar minuten van je ochtendroutine afsnoepen, maar je haar wordt er niet bepaald vrolijk van. Nat haar is een stuk elastischer dan droog haar en breekt hierdoor gemakkelijker af. Door te wachten met borstelen tot na het föhnen of totdat je haar vanzelf droog is geworden, verklein je de kans op gespleten haarpunten aanzienlijk. Heb je daar écht geen tijd voor? Gebruik dan een leave-in conditioner en een grove kam in plaats van een borstel om de klitten te lijf te gaan.

Tip 2: Begin onderaan met borstelen

Bij de punten beginnen met borstelen in plaats van bij de wortels; het voelt misschien wat onwennig, maar is een stuk beter voor je haar dan the other way around. Als je bij de wortels begint, kom je onherroepelijk klitten tegen. Ga je daar niet zachtzinnig mee om, dan breekt je haar vrijwel zeker af. Door je haar op deze manier te borstelen, trek je het bovendien gemakkelijk uit de haarzakjes. Niet wat we willen! Veel verstandiger is het om een paar centimeter bij de punten vandaan te beginnen met borstelen en om stukje bij beetje naar boven te werken. Eventuele klitten kun je voorzichtig met je vingers uit elkaar trekken. Your hair will love you for it!

Tip 3: Gebruik de juiste borstel

Niet ieder haartype vraagt om dezelfde borstel, maar bepaalde borstels kun je beter helemaal links laten liggen als het op het ontwarren van je haar aankomt. Neem de paddle brush: deze grote, platte borstel komt waarschijnlijk met gemak door jouw out of bed-haar heen, maar is met zijn vele pinnetjes niet de meest haarvriendelijke kandidaat voor deze job. Gebruik liever een grove kam of een borstel die ontworpen is voor ontklitten. Als je het beste met je haar voor hebt, doe je er verstandig aan ook geen al te goedkope borstel te gebruiken. Deze zijn doorgaans van mindere kwaliteit, omdat ze van goedkoper materiaal zijn gemaakt. Investeer liever in een duurdere borstel waar jij én je haar langer plezier van hebben, zoals de Flat Brush van The Insiders. Meer weten over de verschillende soorten haarborstels? Lees dan dit artikel.

Tip 4: Vergeet je borstel niet te wassen

De kans is groot dat je dit nog nooit hebt gedaan, maar het is belangrijk je borstel af en toe een grondige wasbeurt te geven. Bij voorkeur zelfs één keer per week, om productresten en achtergebleven haren te verwijderen. Borstel jij je pasgewassen haar met een borstel die nooit wordt schoongemaakt, dan komen deze productresten bij iedere borstelbeurt in je haar terecht. Dat wordt er op deze manier dus niet bepaald schoner op! Je borstel wassen is een fluitje van een cent: maak een sopje van water en shampoo en laat je borstel hier een paar minuten in weken. Spoel hem vervolgens goed af en verwijder achtergebleven haren met je vingers of een (borstel)kam.

Share This Post

Related Posts

LATEST POSTS