Niet blij met je nieuwe haarkleur? Zo kom je ervan af!

Je kent het wel: je loopt de drogist binnen en de pakjes haarverf staan er te kust en te keur, in alle kleuren van de regenboog. Zelfs coupe soleil, highlights, blondeerpakjes en unicorn pasteltinten worden tegenwoordig tentoongesteld in de schappen like everyone can do the job. Heel verleidelijk, maar in de praktijk resulteren thuiskleuringen vaak in een regelrechte ramp.

Hieronder sommen we de meest voorkomende thuiskleuringsproblemen op én vertellen we je hoe je deze kunt verhelpen.

  • Je wilde slechts één tintje donkerder gaan, maar de middenbruine kleur die je voor ogen had, is bijna zwart geworden! Het zou kunnen dat je de kleuring te lang in je haar hebt laten zitten. In dat geval is de kleur doorgeslagen. Dit gebeurt sneller bij beschadigd of poreus haar, omdat de haarschubben dan verder openstaan. Een andere mogelijke oorzaak zou kleurstapeling kunnen zijn. Als je je gehele haar keer op keer verft, van aanzet tot punt, stapelen de kleurpigmenten zich op in de punten. De aanzet is dan namelijk maar één keer gekleurd, de uitgroei van de keer daarvoor twee keer, et cetera. Op een gegeven moment zijn de punten veel donkerder dan de aanzet en dat geeft een heel onnatuurlijk effect.

    Oplossing

    Was je haar een aantal keren met een diepreinigende (basische) shampoo. Dit is een shampoo met een lage pH-waarde, die de haarschubben openzet en er uiteindelijk voor zorgt dat je te donkere kleur een paar tinten lichter oogt. Een goed voorbeeld van een basische shampoo is Head & Shoulders. Mocht je kleur na een aantal wassingen nog steeds te donker zijn, dan kun je bij de kapper een paar subtiele highlights laten zetten, om het geheel wat lichter te doen lijken.

  • Als je van donker naar licht wilt gaan, moet je haar door een aantal fases heen. Hoe donkerder je van nature bent, hoe meer rode en oranje pigmenten er tevoorschijn komen wanneer je je haar gaat oplichten. Dit geldt ook als je van nature een blondine bent, maar je haar donkerder hebt geverfd. In dat geval moet de ontkleuring door de kleurpigmenten heen breken en ook dan loop je het risico met een oranje gloed in je haar achter te blijven, als je eigenhandig aan het ontkleuren slaat. Het is dan ook niet voor niets dat we bij Salon B een toner over je haar heen zetten na het ontkleuren. Deze neutraliseert de warme pigmenten die door het ontkleuren zijn vrijgekomen.

    Oplossing

    In het geval van een licht oranje gloed, kun je je haar misschien nog redden met een goed gepigmenteerde zilvershampoo. Deze is violetkleurig en de koele pigmenten hierin neutraliseren de warme pigmenten in je haar. Breng de shampoo dik aan en laat deze ten minste tien minuten goed intrekken voor het beste resultaat. Indien nodig kun je dit proces een aantal keren herhalen. Is je haar nog steeds te brassy? Vraag je haarstylist dan om een toner. Zo weet je zeker dat je kleur straks weer on fleek is!

  • Een groene gloed komt vaak voor als je van licht naar donker gaat zonder je haar voor te pigmenteren. Als je vroeger op de basisschool bruin wilde maken met plakkaatverf, moest je rood mengen met geel en blauw. Uit deze drie kleuren is bruine haarverf ook opgebouwd. In blond haar zit nauwelijks rood pigment. Bruine haarverf trekt als eerst het rode pigment uit je haar. Dan blijven geel en blauw over, wat maakt dat je een groenige gloed in je haar ziet. Dit kun je voorkomen door extra rood aan de bruine haarverf toe te voegen. Kies dus altijd voor een warme bruintint met een rode ondertoon of laat je haar voorpigmenteren als je van licht naar donker wilt gaan.

    Oplossing

    Misschien heb je er al eens over gehoord: je haar met ketchup behandelen als het een groene gloed heeft. Het klinkt vreemd en is misschien een beetje vies, maar het werkt wel! In ketchup zitten ontzettend veel rode pigmenten, die de groene pigmenten in je haar kunnen neutraliseren. Eigenlijk kun je dit vergelijken met het neutraliseren van een oranje gloed met behulp van de koele pigmenten in een zilvershampoo. Voor het beste resultaat (en afhankelijk van hoe groen je haar is) kun je de ketchup het best door je gehele haar verdelen en in aluminiumfolie een kwartiertje laten intrekken. De aluminiumfolie houdt de warmte van je hoofdhuid vast, waardoor je haarschubben zich iets openen en de rode pigmenten in de ketchup beter hun werk kunnen doen. Op deze manier heb je ook niet zo’n last van de vrij aanwezige geur van de ketchup. Gevalletje win-win, dus!

  • Het zag er zo leuk uit op de coupe soleil-verpakking: die blonde ‘plukjes’. Je hebt precies gedaan wat er in de beschrijving stond, maar toch heb je aan het einde van de rit vlekken bij de aanzet van je haar en dikke, gele strepen door je mooie, bruine lokken heen.

    Oplossing

    Dit is een wat complexer probleem dan voorgaande problemen, maar don’t panic! Je hoeft er niet meteen een donkerbruine verf overheen te gooien, want stel je voor dat je dan groen wordt? In deze situatie is het raadzaam om een bezoekje te brengen aan Salon B. Je haarstylist kan een paar subtiele high- en lowlights in je haar zetten om de strepen te doorbreken en eventuele vlekken te verdoezelen, zodat je kleur er uiteindelijk weer mooi en tóch lichter uitziet.

  • Anders dan de naam van dit probleem doet vermoeden, betekent deze term helaas niet dat je roots er fantástisch uitzien. Deze term wordt vaak door kappers gebruikt, wanneer de aanzet (onbedoeld) warmer en lichter is geworden dan de rest van het haar. Van nature is de aanzet juist donkerder dan de rest van het haar, dus hot roots zien er onnatuurlijk uit en zijn daarmee in 99 procent van de gevallen ongewenst. De meest voorkomende oorzaak van dit probleem is het volledig lichter kleuren van het haar. Door de warmte van de hoofdhuid reageert de kleuring bij de aanzet veel sneller dan in de lengten en punten, al helemaal wanneer deze al eerder zijn gekleurd en de aanzet natuurhaar is. Hierdoor is je aanzet na het uitspoelen lichter dan de rest van je haar – en dat wil je niet!

    Oplossing

    De meeste mensen die hun haar zelf kleuren, beginnen met het aanbrengen van de verf bij de aanzet, om vervolgens de lengten en punten in te smeren. Als je lichter wilt gaan, is het verstandiger om dit precies andersom te doen, zeker als je haar al gekleurd is. Zet eerst het tussenstuk in, dan de punten en als laatst pas de aanzet. Op deze manier voorkom je dat de aanzet te licht wordt ten opzichte van de rest van je haar. Zit je toch opgescheept met hot roots? Kleur dan alleen de aanzet weer een tintje donkerder. Dat gezegd hebbende, is het lichter kleuren van je haar een ingewikkeld proces, dat je toch écht beter aan je haarstylist kunt overlaten. Wil je je haar alsnog graag zelf kleuren? Kies dan een kleur die gelijk aan of een tintje donkerder dan je eigen kleur is, om horrorscenario’s te voorkomen.


Als je er goed over nadenkt, is het ook heel logisch dat je kleur met een pakje haarverf van de drogist negen van de tien keer niet uitpakt zoals je voor ogen had. Dat heeft te maken met je basis. Is je haar al geverfd of niet? Ben je al grijs of nog niet? Is je haar droog en beschadigd of juist gezond? Al deze factoren zijn van invloed op het eindresultaat.

Daarnaast is haarverf van de drogist vaak onnodig schadelijk voor je haar. Men stopt er namelijk het maximale percentage waterstofperoxide in. Als jij een bepaald pakje kiest, moet deze kleur voor jou misschien net een tintje donkerder worden, bij je nichtje dat van nature donkerbruin haar heeft, moet datzelfde pakje drie tinten oplichten en bij je moeder moet dezelfde kleuring haar grijze haren dekken. Om het haar op te lichten of grijs haar te dekken, heb je een hoger percentage waterstofperoxide nodig dan wanneer je slechts een tintje donkerder wilt gaan, zoals jij van plan was. In dit geval beschadig je je haar dus onnodig. Bovendien worden de haarschubben te ver opengezet door het hoge percentage waterstofperoxide, waardoor de kleur vaak doorslaat en veel donkerder uitpakt dan je had gewild.

Previous
Previous

FAQ: Van brunette naar blondine

Next
Next

Zweetvrij haar na het sporten: 5 tips