The risks explained: Haarmake-up en uitwasbare kleuringen

Unicorn hair en pastelkleurig haar: het ziet er ontzettend tof uit en is enorm populair. Vanzelfsprekend spelen veel bedrijven in op deze trend en wil iedereen een graantje meepikken. Er zijn dan ook volop producten verkrijgbaar waarmee je jouw haar zelf een pasteltintje kunt geven dat een aantal wasbeurten blijft zitten of de volgende keer dat je jouw haar wast is verdwenen. Superhandig en spotgoedkoop, maar er kleeft een aantal gevaren aan het gebruik van producten als haarkrijt, haarmascara, kleurpoeder en kleursprays, waarvoor we je graag willen behoeden…
Hieronder zetten we voor je op een rijtje met welke risico’s je rekening moet houden als je van plan bent je haar zelf met een tijdelijk kleurproduct te kleuren.
Risico 1: De kleur gaat niet meer uit je haar
Misschien herinner je je nog dat de Color Run die in 2015 in Leeuwarden werd georganiseerd het nieuws haalde, omdat de deelnemers het kleurpoeder dat de organisatie had ingezet niet meer uit hun haar gewassen kregen. Zelfs na herhaaldelijk (twaalf keer achter elkaar!) wassen met Head & Shoulders-shampoo, bleef het haar van de deelnemers alle kleuren van de regenboog vertonen. Wanneer je een dergelijk kleurproduct gebruikt voor een feestje als Carnaval of Halloween of gewoon omdat je tijdelijk een leuk gloedje in je haar wilt, is het niet de bedoeling dat de kleuring niet meer uit je haar gaat, terwijl de verpakking anders vermeldt. Dit risico loop je met tijdelijke kleurproducten wel.
Risico 2: De kleur is niet zichtbaar
Het is natuurlijk ook mogelijk dat de kleuring helemaal niet pakt, bijvoorbeeld omdat je haar te donker is of omdat je haarschubben te gesloten zijn. True: een tijdelijk kleurproduct is goedkoper dan een kappersbehandeling, maar als je uiteindelijk totaal geen resultaat ziet, is iedere euro die je ervoor hebt neergelegd er één te veel geweest.
Risico 3: Er ontstaat een chemische reactie
Misschien ging het in jouw geval goed: je hebt haarkrijt of -poeder gebruikt en het er de volgende dag in één keer uitgewassen, zoals op de verpakking stond vermeld. Je zou het niet verwachten, maar het is mogelijk dat het product toch niet volledig uit je haar is gegaan. In eerste instantie merk je hier niets van, maar bij je volgende kappersbezoek komt het pastelkleurtje gewoon weer tevoorschijn op het moment dat je haar in aanraking komt met de kappersverf. Daarin zit namelijk waterstofperoxide en dit kan in combinatie met de restjes van het tijdelijke kleurproduct een vreemde, chemische reactie veroorzaken. Laat het je haarstylist daarom altijd weten als je een tijdelijk kleurproduct in je haar hebt gehad, óók als je denkt dat het helemaal is verdwenen.
Risico 4: De kleur geeft af
Last but not least geven tijdelijke kleurproducten vaak af, dus houd daar rekening mee. Het zou zonde zijn als die splinternieuwe, behoorlijk prijzige witte blouse roze wordt op de rug en op de schouders en het is ook geen pretje als er straaltjes blauw water over je gezicht heen lopen op het moment dat je de regen of mist in stapt.
To dye or not to dye?
Onze conclusie? Je haar eigenhandig met een tijdelijk kleurproduct kleuren, kán goed uitpakken, maar wij zijn geen fan. We willen je in ieder geval op het hart drukken om voorzichtig te zijn en om je haarstylist desnoods om advies te vragen, want je weet nooit hoe jouw haar op een tijdelijk kleurproduct reageert. Durf je het nu je dit weet niet meer aan om zelf aan de slag te gaan met haarkrijt, haarmascara of iets vergelijkbaars? Bij Salon B geven we jouw haar met alle liefde een (demipermanente) pastelkleur waar je géén spijt van krijgt!
Door: Marije Stoelhorst (Creative Colour Educator B Academy)