Zo vaak moet je haar geknipt worden

Zo vaak moet je haar geknipt worden

Hoe vaak moet je haar geknipt worden om het zo gezond mogelijk te houden? You’ve come to the right place als jij je dit afvraagt. Op deze vraag bestaat geen eenduidig antwoord, want hoe vaak je idealiter een afspraak bij je haarstylist zou moeten maken, hangt af van verschillende factoren. Welke dat zijn én hoe je jouw kappersbezoekje nog iets langer kunt uitstellen als je je zinnen hebt gezet op coupe Rapunzel, lees je in dit artikel.

Gewetensvraag: hoelang geleden ben jij voor het laatst naar de kapper geweest? Misschien kun je je niet eens meer herinneren wanneer jouw laatste bezoekje plaatsvond – en we don’t blame you for it. Natuurlijk hopen we dat je een onvergetelijke ervaring hebt gehad, maar we begrijpen heel goed dat er soms zoveel in je leven gebeurt dat een nieuwe afspraak bij je haarstylist inplannen erbij inschiet. Het kan ook zijn dat je krap bij kas zit en daarom liever nog even met naar de kapper gaan wacht of dat je uitstelgedrag vertoont, omdat je je haar wilt laten groeien. Stuk voor stuk heel goede redenen, maar wist jij dat je kappersbezoekje té lang uitstellen vaak meer kwaad dan goed doet? Wij vertellen je hoe dat zit.

Hoe vaak moet ik naar de kapper gaan?

We horen het je denken: hoe vaak moet ik dan minimaal naar de kapper gaan om verzekerd te zijn van gezonde lokken? Dat is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de lengte van je haar, je haarstructuur en je huidige haarconditie en -routine. Als je wilt weten wat in jouw specifieke situatie de ideale tijd tussen twee knipbehandelingen in is, luidt ons devies dan ook: vraag het je haarstylist. Hij of zij kent jouw haar het best en kan je adviseren over de termijn waarbinnen jouw volgende afspraak zou moeten plaatsvinden om je haar happy and healthy te houden. In het algemeen kun je de volgende, op de lengte van je haar gebaseerde richtlijnen aanhouden.

Kort haar laten knippen

Rochelle Kyulu (Hilversum)

Kort haar laten knippen

Heb je kort haar of een (korte) bob? Dan kun je je haar het best elke drie tot zes weken laten knippen. Korte coupes hebben over het algemeen vaker onderhoud nodig dan lange(re), omdat het hierbij eerder zichtbaar is als het haar uit model raakt. Voor écht kort haar en strakke bobs geldt dat je het best iedere drie à vier weken kunt terugkomen. Als het voor jouw coupe minder uitmaakt als je haar aan de lange kant is, kun je de periode tussen twee bezoekjes aan je haarstylist tot zes weken rekken.

Halflang haar laten knippen

Fleur de Jong (Amsterdam Centrum)

Halflang haar laten knippen

Als je een halflange hairdo hebt (tot op je schouders of sleutelbeen) en je haar in de basis gezond is, kun je in de meeste gevallen toe met iets minder frequente kappersbezoekjes. Halflang haar is normaal gesproken minder gevoelig voor breken en splijten dan lang haar en is om deze reden makkelijker gezond te houden. Wil je jouw halflange coupe op (ongeveer) dezelfde lengte houden? Dan is het aan te raden om je haar eens in de acht weken te laten knippen. Blaakt je haar van gezondheid en maakt de lengte je niet zoveel uit of wil je het laten groeien, dan kun je tot ongeveer twaalf weken zonder kapper.

Lang haar laten knippen

Ravenna Visser (Den Bosch)

Lang haar laten knippen

Heb je al behoorlijk wat lengte opgespaard en valt je haar tot onder je sleutelbeen? Dan kun je het – net als gezond, halflang haar – het best elke acht weken laten knippen. Als je lang haar hebt, is het onderste gedeelte al een paar jaar oud en mede daardoor vatbaarder voor breken en splijten. Ook ogen de punten van lang haar sneller dun, met name als je haar van nature fijn is. Eens in de twee maanden een bezoekje aan je haarstylist brengen, is daarom aan te raden om het zo gezond mogelijk te houden en om te voorkomen dat je punten te ver splijten.

Is mijn haar toe aan een knipbeurt?

Ben je benieuwd of het al tijd is om jouw volgende knipbehandeling in te plannen? Stel jezelf dan de volgende vragen: kun je je haar niet meer naar tevredenheid in model brengen (1) en zijn je haarpunten zichtbaar beschadigd (2)? Als het antwoord op één van deze vragen ‘ja’ is, weet je dat het tijd is om de salon te bellen. Het kan helpen om jezelf deze vragen vanaf drie weken na je knipbehandeling elke drie weken te stellen. Zo weet je zeker dat je er op tijd bij bent.

Verantwoord je knipbehandeling uitstellen

Wil je jouw kappersbezoekje na bovenstaande te hebben gelezen tóch nog iets langer uitstellen? Dan hebben we een paar tips voor je. Om te beginnen is het belangrijk om je haar tussen je knipbehandelingen in goed te verzorgen. Dat doe je door de (voor jouw haar) juiste, bij voorkeur professionele producten te gebruiken, liefst zonder siliconen. Siliconen leggen namelijk een flinterdun filmlaagje over je haar, dat je er niet zo een-twee-drie uitwast en dat met name je haarpunten geleidelijk uitdroogt en verzwakt. Een haarmasker als het Bond Therapy Weekly Treatment van The Insiders is ideaal om je haar van binnenuit te voeden en gezond te houden. Verder is het aan te raden om hitte zoveel mogelijk te vermijden. Ga je toch met een föhn, krultang of steiltang aan de haal? Gebruik dan een goede heat protector, zoals de Salon B Blow Dry Cream, en vermijd de hoogste stand of temperatuur. Good luck!

Share This Post

Related Posts

LATEST POSTS